18 tot 24 november is World AMR Awareness Week
Antimicrobiële resistentie (AMR) ontstaat wanneer bacteriën, virussen, schimmels en parasieten niet langer reageren op antimicrobiële middelen. Door deze resistentie worden antibiotica en andere antimicrobiële middelen ineffectief, en worden infecties moeilijk of onmogelijk te behandelen, wat het risico op ziekteverspreiding, ernstige ziekte en sterfte verhoogt.
De Wereld AMR Bewustzijnsweek (WAAW) is een wereldwijde campagne om het bewustzijn en begrip van AMR te vergroten en om goede praktijken te bevorderen onder One Health-belanghebbenden, met als doel het ontstaan en de verspreiding van resistente infecties te verminderen. WAAW wordt jaarlijks door de Wereldgezondheidsorganisatie gehouden van 18 tot 24 november.
De Europese Antibioticadag (EAAD) is een Europees gezondheidsinitiatief dat wordt gecoördineerd door het ECDC. Het biedt een platform en ondersteuning voor nationale campagnes over het zorgvuldig gebruik van antibiotica in de EU/EER en vindt elk jaar op 18 november in heel Europa plaats. EAAD wordt georganiseerd in samenwerking met de Wereld AMR Bewustzijnsweek.
Het thema voor de Wereld AMR Bewustzijnsweek (WAAW) 2024 is “Educate. Advocate. Act now.” Er kan veel meer worden gedaan om het bewustzijn rond AMR bij het publiek en belanghebbenden te vergroten. Het thema van dit jaar roept daarom de wereldwijde gemeenschap op om belanghebbenden te onderwijzen over AMR, te pleiten voor durf en concrete acties. Sterker politiek leiderschap, belangenbehartiging en verantwoording zijn op alle niveaus nodig en de tijd om te handelen is nu. |
De FOD Volksgezondheid en BAPCOC maken van deze gelegenheid gebruik om het thema nog eens extra in de verf te zetten. Ze nodigen patiënten en gezondheidswerkers uit om het correcte gebruik van antibiotica te bevorderen en de interactie aan te gaan. Hiervoor werd een nationale sensibiliseringscampagne rond AMR gelanceerd: www.praatoverantibiotica.be.
Het campagnemateriaal zal begin 2025 opnieuw voorradig zijn, maar u kunt het nu al aanvragen door het formulier op de website in te vullen.
De posters en brochures zijn ook in Pdf-formaat te downloaden.
Wij zetten het overige materiaal hieronder nog eens op een rij, samen met dat van afgelopen campagnes, zodat u het gemakkelijk kan downloaden. Maak mee het verschil en geef het een opvallende plek in uw wachtkamer, praktijk of ziekenhuis.
> Poster voor voorschrijvers en de ziekenhuizen
> Brochure "Drie veelgestelde vragen over antibiotica":
- voor Artsen
- voor Apothekers
- voor Dierenartsen
> Video's voor wachtkamerschermen:
- MP4-formaat
- DOOH Dierenartsen: https://youtu.be/SOFbZb84HHQ en https://youtube.com/shorts/MR3fB3S2iTI
- DOOH Apothekers: https://youtu.be/lHbpCFWpXHE en https://youtube.com/shorts/8suydG_f3ec
- DOOH Artsen: https://youtu.be/l4F1I4ytHdY en https://youtube.com/shorts/QG7prcO4EWU
> Brochure "Omgaan met hoestklachten" (GRACE Intro)
> Visuals van de campagne van 2020
> Affiche "Gebruik antibiotica enkel als het moet"
> Affiche "Alleen gebruiken indien nodig"